Wayusa ručně drcená 2 velikosti balení
Kód: 5511/50 5511/125 Zvolte variantuDÁREK ke každé objednávce nad 500 Kč
ZBOŽÍ SKLADEM
odesíláme do druhého dne
BALENO (S) LÁSKOU
a ohledem k přírodě
Osobní vyzvednutí na prodejně v Brně
Související produkty
Detailní popis produktu
Wayusa je povzbuzujícím nápojem ekvádorských indiánů.
Jde o tradiční povzbuzující nápoj z posvátného stromu, který patří do stejné rodiny jako yerba maté (cesmína paraguajská). Ostatně někdy se wayuse říká také „amazonské maté“. V porovnání se svou slavnější sestrou má ale jemnější a příjemnější chuť i blahodárnější účinky. Naši wayusu dovážíme přímo od ekvádorského kmene Kichwa a jedná se o Shayary Wayusu hnědou.
Indiánský příběh wayusy
Naše wayusa pochází od indiánů z ekvádorského kmene Kichwa, kteří ji nazývají Shayary Wayusa. Je pro ně posvátnou rostlinou a důležitou součástí kultury a tradic.
Každé ráno vstává nejčerstvěji vdaná mladá žena kmene před východem slunce, aby postavila kotlík wayusy na oheň a připravila čaj pro ostatní členy dřív, než se probudí a vydají za svými pracovními povinnostmi. Wayusa zůstává v kotlíku na ohni po celý den, aby byla pro povzbuzení kdykoliv k dispozici.
Kmen Kichwa drží harmonizační účinky wayusy ve velké úctě. Pokud například dva jeho členové potřebují vyřešit spor, nejdříve se oba napijí dostatečného množství nápoje a až poté spolu začnou mluvit.
Každé ráno vstává nejčerstvěji vdaná mladá žena kmene před východem slunce, aby postavila kotlík wayusy na oheň a připravila čaj pro ostatní členy dřív, než se probudí a vydají za svými pracovními povinnostmi. Wayusa zůstává v kotlíku na ohni po celý den, aby byla pro povzbuzení kdykoliv k dispozici.
Kmen Kichwa drží harmonizační účinky wayusy ve velké úctě. Pokud například dva jeho členové potřebují vyřešit spor, nejdříve se oba napijí dostatečného množství nápoje a až poté spolu začnou mluvit.
ŽIVOT WAYUSY
Stromy wayusy rostou v okolí vesnic, jsou součástí přirozeného biotopu, což má jednu významnou, pozitivní konsekvenci - ani kvůli zvyšující se produkci nemusí být káceny pralesy.
Původní obyvatelé věří, že čím je strom starší, tím je váženější a má kvalitnější listy. Proto se členové kmene Kichwa nedotknou listů stromů mladších 7 let. Když nastane správný čas, listy sbírají ručně a poté je za pravidelného otáčení suší na slunci. Vzhledem k přirozené vlhkosti okolního pralesa a proměnlivým klimatickým podmínkám je to postup zdlouhavý a dochází při něm k přirozené lehké fermentaci. Tento proces rozvíjí blahodárné účinky wayusy a dodává jí nezaměnitelnou zemitou chuť. Když jsou listy dostatečně suché, ženy kmene se sejdou a při zpěvu tradičních písní je ručně drtí. Vkládají do nich modlitby za prales a přírodu, a požehnání pro každého, kdo jednou bude nápoj z těchto listů pít.
Komercializaci se wayuse daří na rozdíl od jiných amazonských plodin zatím vyhýbat. Její sklizeň i výroba probíhá v souladu s tradicemi, které jsou šetrné a udržitelné. Wayusa pomáhá indiánům získat potřebné zdroje k zachování jejich způsobu života a ke zpětnému vykoupení částí pralesa, které už byly zasaženy těžbou nebo mají namále.
Původní obyvatelé věří, že čím je strom starší, tím je váženější a má kvalitnější listy. Proto se členové kmene Kichwa nedotknou listů stromů mladších 7 let. Když nastane správný čas, listy sbírají ručně a poté je za pravidelného otáčení suší na slunci. Vzhledem k přirozené vlhkosti okolního pralesa a proměnlivým klimatickým podmínkám je to postup zdlouhavý a dochází při něm k přirozené lehké fermentaci. Tento proces rozvíjí blahodárné účinky wayusy a dodává jí nezaměnitelnou zemitou chuť. Když jsou listy dostatečně suché, ženy kmene se sejdou a při zpěvu tradičních písní je ručně drtí. Vkládají do nich modlitby za prales a přírodu, a požehnání pro každého, kdo jednou bude nápoj z těchto listů pít.
Komercializaci se wayuse daří na rozdíl od jiných amazonských plodin zatím vyhýbat. Její sklizeň i výroba probíhá v souladu s tradicemi, které jsou šetrné a udržitelné. Wayusa pomáhá indiánům získat potřebné zdroje k zachování jejich způsobu života a ke zpětnému vykoupení částí pralesa, které už byly zasaženy těžbou nebo mají namále.
WAYUSA JE FRIENDLY
Wayusa jemným účinkem povzbuzuje organismus, přispívá k fyzické a duševní pohodě, povzbuzuje koncentraci a paměť, zabraňuje předčasnému stárnutí, podporuje imunitní systém, vyrovnává hladinu hormonů v těle a působí jako mírné afrodiziakum.
Účinné látky:
- theobromin (známý také z kakaa) - podporuje dobrou náladu, působí na hladké svalstvo a snižuje krevní tlak
- kofein - je tu zastoupený v menším množství než v kávě a uvolňuje se postupně - nedochází tak ke kávovým „nastřeleným špičkám“, které mívají rychlý pád. Zkuste si s waysou nastartovat ráno, je to mnohem příjemnější.
- L-theanin - aminokyselina obsažená i v zeleném čaji, která zjemňuje a prodlužuje účinek kofeinu
- antioxidanty - wayusa jich má dvakrát více než zelený čaj, což znamená, že ještě účinněji pomáhá bránit oxidaci v organismu, přispívá k posílení imunitního systému, zpomaluje stárnoucí procesy těla, je skvělou prevencí kardiovaskulárních a dalších onemocnění
- kyselina chlorogenová - povzbuzuje metabolismus a pomáhá snižovat nadváhu, proto bývá wayusa vhodným doplňkem diet
- karotenoidy - podporují kognitivní funkce
- minerály leucin, zinek, vápník, draslík, vápník hořčík, chrom
- vitamíny C, B2, B3 a D
WAYUSA V KUCHYNI
Indiáni wayusou nešetří a pijí poměrně hutný, intenzivní nápoj.
V našich podmínkách doporučujeme následující přípravu:
2-6 polévkových lžic wayusy dáme do 1 l vroucí vody a vaříme 5-20 minut. Čím delší čas vaření, tím intenzivnější je výsledná chuť i účinek (ten ovlivňuje délka vaření více než množství použitých listů). Slijeme přes sítko a listy můžeme znovu vyvařit (můžete přidat 1-2 polévkové lžíce čerstvé wayusy). Z jedné dávky wayusových listů takto připravíme 2 až 3 kvalitní nálevy.
Chcete-li následovat současný ekvádorský trend, přidejte do wayusy vanilku, skořici nebo kakao.
Kvalita wayusy se pozná na intenzitě hotového nápoje a podle chuti a síly druhého a třetího odvaru.
Wayusa odvodňuje, proto je na místě prokládat ji pitím čisté vody.
Jelikož je wayusa stimulant, doporučujeme si dopřát poslední šálek do 17. hodiny.
V našich podmínkách doporučujeme následující přípravu:
2-6 polévkových lžic wayusy dáme do 1 l vroucí vody a vaříme 5-20 minut. Čím delší čas vaření, tím intenzivnější je výsledná chuť i účinek (ten ovlivňuje délka vaření více než množství použitých listů). Slijeme přes sítko a listy můžeme znovu vyvařit (můžete přidat 1-2 polévkové lžíce čerstvé wayusy). Z jedné dávky wayusových listů takto připravíme 2 až 3 kvalitní nálevy.
Chcete-li následovat současný ekvádorský trend, přidejte do wayusy vanilku, skořici nebo kakao.
Kvalita wayusy se pozná na intenzitě hotového nápoje a podle chuti a síly druhého a třetího odvaru.
Wayusa odvodňuje, proto je na místě prokládat ji pitím čisté vody.
Jelikož je wayusa stimulant, doporučujeme si dopřát poslední šálek do 17. hodiny.
CO JEŠTĚ BYSTE MĚLI O WAYUSE VĚDĚT
Naše Shayary Wayusa vyhrála dvakrát po sobě ocenění “Nejlepší wayusa Ekvádoru” na tradičním festivalu Somos tus Manos Ecuador 2019 a 2020. Tento úspěch zaujal i ekvádorského prezidenta Lenína Morena, který poté navštívil kmen Kichwa a přislíbil jejich oblasti podporu a rozvoj infrastruktury. Vítězství proslavilo dosud komunitní Shayary Wayusu natolik, že se měla začít prodávat po celém Ekvádoru.
Celou dobu mluvíme o tzv. hnědé wayuse, která je pro lidský organizmus prospěšnější než zelená wayusa - hnědá wayusa má mj. snadnější stravitelnost a lepší vstřebávání tříslovin a saponinů (proti zánětům) než zelená wayusa. Sami indiáni kmene Kichwa jinou alternativu nepijí. Zelená wayusa se liší způsobem výroby - čerstvě sesbírané listy se suší v sušičce, bez fermentace, což znamená méně blahodárných vlastností. Přesto někomu vyhovuje více, ať už tím, že má více kofeinu nebo je chuťově bližší yerba maté.
Když si chcete koupit wayusu v Ekvádoru, seženete ji nejčastěji ve formě celých listů. My máme listy drcené nebo mleté.
Shayaru Wayusu občas v malém množství přiváželi do Čech samotní indiáni.
Celou dobu mluvíme o tzv. hnědé wayuse, která je pro lidský organizmus prospěšnější než zelená wayusa - hnědá wayusa má mj. snadnější stravitelnost a lepší vstřebávání tříslovin a saponinů (proti zánětům) než zelená wayusa. Sami indiáni kmene Kichwa jinou alternativu nepijí. Zelená wayusa se liší způsobem výroby - čerstvě sesbírané listy se suší v sušičce, bez fermentace, což znamená méně blahodárných vlastností. Přesto někomu vyhovuje více, ať už tím, že má více kofeinu nebo je chuťově bližší yerba maté.
Když si chcete koupit wayusu v Ekvádoru, seženete ji nejčastěji ve formě celých listů. My máme listy drcené nebo mleté.
Shayaru Wayusu občas v malém množství přiváželi do Čech samotní indiáni.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.