Kakaové boby 2 velikosti balení

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 3
 

NEPRAŽENÉ KAKAOVÉ BOBY, DRUH CRIOLLO

Superpotravina – plodina, která obsahuje výjimečně vysoké množství zdraví prospěšných látek.

„Pokrm bohů“. Skvělá svačina na cesty nebo při práci pro rychlé doplnění energie a zahnání pocitu hladu.

Criollo je chuťově a nutričně výjimečný typ kakaa z Amazonie. Naše kakaové boby odkupujeme od partnera úzce spojeného s vesnickou komunitou v oblasti Satipo v Peru. Tato zbídačená a izolovaná komunita žije především z pěstování kakaa. Díky jeho prodeji se komunitě zlepšují životní podmínky.
Nepražené kakaové boby obsahují množství minerálů a skvěle zasytí. Pro indiány je kakao posvátné a je jejich věrným společníkem při výpravách do džungle.
Tradiční užití, účinky a případný obsah zdraví prospěšných látek v superpotravině nejsou schváleny legislativou EU a nesmíme je uvést. Jen napovíme, že indiáni kakao používají jako zdroj energie a výživy.

Použití: Konzumujte napřímo, jako např. mandle.

Více informací najdete níže na stránce

Dostupnost Zvolte variantu Skladem (2 ks) Skladem (2 ks)
Varianta
270 Kč 470 Kč od 270 Kč    
Kategorie Superpotraviny
DÁREK ke každé objednávce nad 500 Kč
DÁREK ke každé objednávce nad 500 Kč
Skladem
ZBOŽÍ SKLADEM odesíláme do druhého dne
Baleno s láskou
BALENO (S) LÁSKOU a ohledem k přírodě
Osobní vyzvednutí na prodejně v Brně
Osobní vyzvednutí na prodejně v Brně
 

Kakao je posvátnou plodinou amazonských kmenů. Legenda praví, že dávní obyvatelé amazonské džungle káceli a vypalovali velké části pralesa a na tato místa sázeli plodiny, které je živily. Jednoho dne se zjevil okřídlený had - bůh Quetzalcoatl - a pravil, že takto to dál nejde, daroval jim kakao (proto je Quetzalcoatl také známý jako strážce kakaa) a od té doby ho indiáni pěstují a užívají v různých formách. Jeho latinský název je ostatně Theobroma cacao a “Theobroma“znamená „potrava bohů“.

Indiánský příběh KAKAA

Pro indiány je kakao důležitým zdrojem živin a energie. Na každou výpravu si proto s sebou berou zásobu kakaových bobů. 3-5 kousků je podle nich nutričně plnohodnotná svačina.

Někteří indiáni jedí 3 boby ráno pro nastartování organismu a svěží začátek nového dne, 3 boby kolem poledne pro doplnění energie k práci a pro překonání překážek, které daný den přináší, a 3 boby večer pro dobrý spánek a spojení se sny, ve kterých k nám přichází inspirace a rady od našich předků. 

Původní národy Amazonie tradičně používají kakao také při posvátných rituálech. Receptura speciálního nápoje xocolatl prý pochází od Aztéků a ti ji pravděpodobně získali od Toltéků. Tvoří ji nadrcené kakaové boby, kakaový prášek a směs koření a bylinek (např. vanilka a chilli). Chuť nápoje je hutná a intenzivní, s kakaem, které si běžně děláme doma, nemá nic společného kromě barvy. Během rituálu ho popíjí indiáni v poměrně velkém množství a ještě jej zajídají kakaovými boby. Dopamin a serotonin, které kakao uvolňuje, a hudba, jež během takového obřadu hraje, dostávají účastníky do stavů euforie a transu. Tančí, modlí se k bohům a prosí o požehnání. Kakaové ceremonie jsou stále populárnější i v západní společnosti. 

 

ŽIVOT KAKAA

Kakaové boby jsou plody kakaovníku, který roste divoce ve volné přírodě nebo se pěstuje na plantážích. Kakaový lusk obsahuje 20 – 50 kakaových bobů, podle kultivace konkrétního kakaovníku. Poté, co se zralé plody sklidí ze stromu, odloupne se jejich slupka a takto se nechají odležet několik dní, během kterých schne ochranná vrstva a dochází k lehké fermentaci. Následně se jednotlivé boby vyloupnou a suší na slunci. Na konci tohoto procesu mají nejlepší nutriční hodnoty a jsou tedy optimální ke konzumaci. Pro lepší konzervaci (za účelem exportu a průmyslového zpracování čokoládoven) se ovšem kakaové boby často praží. Cenou za delší trvanlivost je znehodnocení velké části živin.

Kakao praží i některé indiánské kmeny, které jej sbírají z divoce rostoucích kakaovníků. V podmínkách vlhkého pralesa se totiž boby na slunci dostatečně nevysuší a při exportu by se tak mohly znehodnotit plísní.

Naše kakao je rodu „Criollo“, které tvoří necelé 1 procento celosvětové produkce. Vůbec se nehnojí a zároveň je nejnáchylnější k nemocem a plísním. Má obzvlášť lahodnou a jemnou chuť. Ze všech těchto důvodů je vzácné, drahé a ideální pro přímou konzumaci. Vnímáme ho jako nejdivočejší a nejpůvodnější druh kakaa (roste ve skutečně hlubokém lese), ke kterému se může naše komunita dostat.

Předpokládá se, že do 20 let se změní klimatické podmínky natolik, že se pěstování “našeho” kakaa bude muset přesunout do jiných klimatických pásem, anebo nastane situace, že už ho nebude možné pěstovat vůbec.

 

KAKAO JE FRIENDLY

Kakao dodává energii při fyzické a psychické námaze, podporuje prokrvení mozku, koncentraci a krátkodobou paměť, pomáhá při nespavosti, má antidepresivní účinky, blahodárně působí na kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak, podporuje funkci imunitního systému a umí ještě spoustu dalších věcí.
 
Účinné látky:
  • hořčík, železo, draslík, měď, zinek a mangan
  • nasycený tuk kyseliny stearové
  • vitamíny B, C a E
  • theobromin
  • dopamin a serotonin - příznivě působí na psychickou pohodu
  • antioxidanty - chrání buňky před poškozením, kakao má třikrát více antioxidantů než zelený čaj a dokonce více než borůvky nebo oblíbené acai
  • kofein - v menším množství než káva
  • flavonoidy
 

KAKAO V KUCHYNI

Kakaové boby jsou skvělé “jen tak”, jako výživná svačina. Můžeme je také nadrtit a použít k posypání kaší a dezertů nebo přidat do smoothies. Anebo namlít na velmi jemný prášek, který je základem kakaových nápojů a moučníků.

Kakaové máslo účinně posiluje a vyživuje pokožku, díky čemuž je oblíbené v kosmetickém průmyslu a lze s ním experimentovat i v rámci domácích beauty rituálů. V kuchyni může být zajímavým základem při vaření, jídlu dodá velmi netradiční chuť.

Opravdovou specialitou je potom syrová kakaová hmota nadrcená na malé kousky. Tím, že u této hmoty nedošlo k extrakci kakaového másla od sušiny, jde o 100% kakao v čisté podobě. To je perfektní pro výrobu polev na dorty nebo pro přípravu poctivé horké čokolády, ve které lžička doslova stojí a chutná jako žádná jiná.

Ze slupek kakaových bobů se připravuje lahodný čaj.
 
 

CO JEŠTĚ BYSTE MĚLI O KAKAU VĚDĚT

Evropané se s kakaem poprvé setkali během výprav Španělů do Jižní Ameriky. Tehdy už nebylo doménou pouze domorodých kmenů žijících hluboko v džungli, ale hojně je užívaly celé národy Inků a Aztéků. S rostoucí poptávkou a zvyšující se produkcí se postupně rozšířilo také do Afriky a Indonésie. Dnes už se v Amazonii pěstuje pouze 5% celosvětové produkce.

Kakaové boby jsou předním obchodním artiklem na burze, což má často negativní dopad na kvalitu kakaa a pracovní podmínky na plantážích, které jsou opředené mnoha skandály o využívání otrocké a dětské síly.

Na světe existuje přibližně 20 druhů kakaa a až 400 jeho poddruhů včetně odrůd speciálně vyšlechtěných pro průmyslové a exportní účely. Běžně se rozlišují hlavní tři druhy – Criollo, Forastero a Trinitario. Forastero je nejméně kvalitní a nejvíce chemicky hnojené, pěstuje se hlavně do konvenčních čokolád. Criollo je naopak nejkvalitnější a Trinitario je něco mezi. Každá tato skupina má navíc desítky různých poddruhů, které se liší chutí i kvalitou.

Při průmyslovém zpracování, drcení a mletí kakaa se odděluje od kakaové sušiny kakaové máslo a s ním i významná část nutrientů. Suchý prášek, který známe z obchodů, je tak relativně “prázdný”. Při průmyslové výrobě čokolády se kakaové máslo přidává zase zpátky, kvalita finálního produktu už je ale těmito postupy narušená.

Je zkrátka mnoho důvodů, proč je tak důležité znát původ a příběh svého kakaa.

Působí synergicky s lucumou a s macou.

 

Detailní popis A POUŽITÍ

 
Použití: Konzumujte napřímo, jako např. mandle.
Složení: 100 % raw Criollo kakaové boby nepražené (bot. Theobroma cacao)
Původ: Peru – oblast Amazonie

Výživové údaje na 100g:

Energetická hodnota 2 728 kJ/652 kcal
Tuky 56 g
z toho nasycené mastné kyseliny 26 g
Sacharidy 22 g
z toho cukry 0,7 g
Bílkoviny 14 g
Sůl 0,10 g
 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: