Kakao Criollo - moučka 2 velikosti balení
Kód: 5982/100 5982/200 Zvolte variantuDÁREK ke každé objednávce nad 500 Kč
ZBOŽÍ SKLADEM
odesíláme do druhého dne
BALENO (S) LÁSKOU
a ohledem k přírodě
Osobní vyzvednutí na prodejně v Brně
Související produkty
Detailní popis produktu
Kakao je posvátnou plodinou amazonských kmenů. Legenda praví, že dávní obyvatelé amazonské džungle káceli a vypalovali velké části pralesa a na tato místa sázeli plodiny, které je živily. Jednoho dne se zjevil okřídlený had - bůh Quetzalcoatl - a pravil, že takto to dál nejde, daroval jim kakao (proto je Quetzalcoatl také známý jako strážce kakaa) a od té doby ho indiáni pěstují a užívají v různých formách. Jeho latinský název je ostatně Theobroma cacao a “Theobroma“znamená „potrava bohů“.
Indiánský příběh KAKAA
Pro indiány je kakao důležitým zdrojem živin a energie. Na každou výpravu si proto s sebou berou zásobu kakaových bobů. 3-5 kousků je podle nich nutričně plnohodnotná svačina.
Někteří indiáni jedí 3 boby ráno pro nastartování organismu a svěží začátek nového dne, 3 boby kolem poledne pro doplnění energie k práci a pro překonání překážek, které daný den přináší, a 3 boby večer pro dobrý spánek a spojení se sny, ve kterých k nám přichází inspirace a rady od našich předků.
Původní národy Amazonie tradičně používají kakao také při posvátných rituálech. Receptura speciálního nápoje xocolatl prý pochází od Aztéků a ti ji pravděpodobně získali od Toltéků. Tvoří ji nadrcené kakaové boby, kakaový prášek a směs koření a bylinek (např. vanilka a chilli). Chuť nápoje je hutná a intenzivní, s kakaem, které si běžně děláme doma, nemá nic společného kromě barvy. Během rituálu ho popíjí indiáni v poměrně velkém množství a ještě jej zajídají kakaovými boby. Dopamin a serotonin, které kakao uvolňuje, a hudba, jež během takového obřadu hraje, dostávají účastníky do stavů euforie a transu. Tančí, modlí se k bohům a prosí o požehnání. Kakaové ceremonie jsou stále populárnější i v západní společnosti.
ŽIVOT KAKAA
Kakaové boby jsou plody kakaovníku, který roste divoce ve volné přírodě nebo se pěstuje na plantážích. Kakaový lusk obsahuje 20 – 50 kakaových bobů, podle kultivace konkrétního kakaovníku. Poté, co se zralé plody sklidí ze stromu, odloupne se jejich slupka a takto se nechají odležet několik dní, během kterých schne ochranná vrstva a dochází k lehké fermentaci. Následně se jednotlivé boby vyloupnou a suší na slunci. Na konci tohoto procesu mají nejlepší nutriční hodnoty a jsou tedy optimální ke konzumaci. Pro lepší konzervaci (za účelem exportu a průmyslového zpracování čokoládoven) se ovšem kakaové boby často praží. Cenou za delší trvanlivost je znehodnocení velké části živin.
Kakao praží i některé indiánské kmeny, které jej sbírají z divoce rostoucích kakaovníků. V podmínkách vlhkého pralesa se totiž boby na slunci dostatečně nevysuší a při exportu by se tak mohly znehodnotit plísní.
Naše kakao je rodu „Criollo“, které tvoří necelé 1 procento celosvětové produkce. Vůbec se nehnojí a zároveň je nejnáchylnější k nemocem a plísním. Má obzvlášť lahodnou a jemnou chuť. Ze všech těchto důvodů je vzácné, drahé a ideální pro přímou konzumaci. Vnímáme ho jako nejdivočejší a nejpůvodnější druh kakaa (roste ve skutečně hlubokém lese), ke kterému se může naše komunita dostat.
Předpokládá se, že do 20 let se změní klimatické podmínky natolik, že se pěstování “našeho” kakaa bude muset přesunout do jiných klimatických pásem, anebo nastane situace, že už ho nebude možné pěstovat vůbec.
Kakao praží i některé indiánské kmeny, které jej sbírají z divoce rostoucích kakaovníků. V podmínkách vlhkého pralesa se totiž boby na slunci dostatečně nevysuší a při exportu by se tak mohly znehodnotit plísní.
Naše kakao je rodu „Criollo“, které tvoří necelé 1 procento celosvětové produkce. Vůbec se nehnojí a zároveň je nejnáchylnější k nemocem a plísním. Má obzvlášť lahodnou a jemnou chuť. Ze všech těchto důvodů je vzácné, drahé a ideální pro přímou konzumaci. Vnímáme ho jako nejdivočejší a nejpůvodnější druh kakaa (roste ve skutečně hlubokém lese), ke kterému se může naše komunita dostat.
Předpokládá se, že do 20 let se změní klimatické podmínky natolik, že se pěstování “našeho” kakaa bude muset přesunout do jiných klimatických pásem, anebo nastane situace, že už ho nebude možné pěstovat vůbec.
KAKAO JE FRIENDLY
Kakao dodává energii při fyzické a psychické námaze, podporuje prokrvení mozku, koncentraci a krátkodobou paměť, pomáhá při nespavosti, má antidepresivní účinky, blahodárně působí na kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak, podporuje funkci imunitního systému a umí ještě spoustu dalších věcí.
Účinné látky:
- hořčík, železo, draslík, měď, zinek a mangan
- nasycený tuk kyseliny stearové
- vitamíny B, C a E
- theobromin
- dopamin a serotonin - příznivě působí na psychickou pohodu
- antioxidanty - chrání buňky před poškozením, kakao má třikrát více antioxidantů než zelený čaj a dokonce více než borůvky nebo oblíbené acai
- kofein - v menším množství než káva
- flavonoidy
KAKAO V KUCHYNI
Kakaové boby jsou skvělé “jen tak”, jako výživná svačina. Můžeme je také nadrtit a použít k posypání kaší a dezertů nebo přidat do smoothies. Anebo namlít na velmi jemný prášek, který je základem kakaových nápojů a moučníků.
Kakaové máslo účinně posiluje a vyživuje pokožku, díky čemuž je oblíbené v kosmetickém průmyslu a lze s ním experimentovat i v rámci domácích beauty rituálů. V kuchyni může být zajímavým základem při vaření, jídlu dodá velmi netradiční chuť.
Opravdovou specialitou je potom syrová kakaová hmota nadrcená na malé kousky. Tím, že u této hmoty nedošlo k extrakci kakaového másla od sušiny, jde o 100% kakao v čisté podobě. To je perfektní pro výrobu polev na dorty nebo pro přípravu poctivé horké čokolády, ve které lžička doslova stojí a chutná jako žádná jiná.
Ze slupek kakaových bobů se připravuje lahodný čaj.
Kakaové máslo účinně posiluje a vyživuje pokožku, díky čemuž je oblíbené v kosmetickém průmyslu a lze s ním experimentovat i v rámci domácích beauty rituálů. V kuchyni může být zajímavým základem při vaření, jídlu dodá velmi netradiční chuť.
Opravdovou specialitou je potom syrová kakaová hmota nadrcená na malé kousky. Tím, že u této hmoty nedošlo k extrakci kakaového másla od sušiny, jde o 100% kakao v čisté podobě. To je perfektní pro výrobu polev na dorty nebo pro přípravu poctivé horké čokolády, ve které lžička doslova stojí a chutná jako žádná jiná.
Ze slupek kakaových bobů se připravuje lahodný čaj.
CO JEŠTĚ BYSTE MĚLI O KAKAU VĚDĚT
Evropané se s kakaem poprvé setkali během výprav Španělů do Jižní Ameriky. Tehdy už nebylo doménou pouze domorodých kmenů žijících hluboko v džungli, ale hojně je užívaly celé národy Inků a Aztéků. S rostoucí poptávkou a zvyšující se produkcí se postupně rozšířilo také do Afriky a Indonésie. Dnes už se v Amazonii pěstuje pouze 5% celosvětové produkce.
Kakaové boby jsou předním obchodním artiklem na burze, což má často negativní dopad na kvalitu kakaa a pracovní podmínky na plantážích, které jsou opředené mnoha skandály o využívání otrocké a dětské síly.
Na světe existuje přibližně 20 druhů kakaa a až 400 jeho poddruhů včetně odrůd speciálně vyšlechtěných pro průmyslové a exportní účely. Běžně se rozlišují hlavní tři druhy – Criollo, Forastero a Trinitario. Forastero je nejméně kvalitní a nejvíce chemicky hnojené, pěstuje se hlavně do konvenčních čokolád. Criollo je naopak nejkvalitnější a Trinitario je něco mezi. Každá tato skupina má navíc desítky různých poddruhů, které se liší chutí i kvalitou.
Při průmyslovém zpracování, drcení a mletí kakaa se odděluje od kakaové sušiny kakaové máslo a s ním i významná část nutrientů. Suchý prášek, který známe z obchodů, je tak relativně “prázdný”. Při průmyslové výrobě čokolády se kakaové máslo přidává zase zpátky, kvalita finálního produktu už je ale těmito postupy narušená.
Je zkrátka mnoho důvodů, proč je tak důležité znát původ a příběh svého kakaa.
Působí synergicky s lucumou a s macou.
Kakaové boby jsou předním obchodním artiklem na burze, což má často negativní dopad na kvalitu kakaa a pracovní podmínky na plantážích, které jsou opředené mnoha skandály o využívání otrocké a dětské síly.
Na světe existuje přibližně 20 druhů kakaa a až 400 jeho poddruhů včetně odrůd speciálně vyšlechtěných pro průmyslové a exportní účely. Běžně se rozlišují hlavní tři druhy – Criollo, Forastero a Trinitario. Forastero je nejméně kvalitní a nejvíce chemicky hnojené, pěstuje se hlavně do konvenčních čokolád. Criollo je naopak nejkvalitnější a Trinitario je něco mezi. Každá tato skupina má navíc desítky různých poddruhů, které se liší chutí i kvalitou.
Při průmyslovém zpracování, drcení a mletí kakaa se odděluje od kakaové sušiny kakaové máslo a s ním i významná část nutrientů. Suchý prášek, který známe z obchodů, je tak relativně “prázdný”. Při průmyslové výrobě čokolády se kakaové máslo přidává zase zpátky, kvalita finálního produktu už je ale těmito postupy narušená.
Je zkrátka mnoho důvodů, proč je tak důležité znát původ a příběh svého kakaa.
Působí synergicky s lucumou a s macou.
Detailní popis a použití
Použití: 1–2 čajové lžičky na nápoj nebo dle receptu.
Smoothie, dezerty, nápoje, snídaně, posyp, vačení, pečení
Složení: 100 % Criollo kakao moučka (bot. Theobroma cacao)
Původ: Peru – oblast Amazonie
Výživové údaje na 100g:
Energetická hodnota | 1 866 kJ/446 kcal |
Tuky | 24 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 15 g |
Sacharidy | 22 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 23 g |
Sůl | 0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.